Ota yhteyttä

Esiintymisjännitys – miten voin päästä siitä eroon?

25 helmikuuta 2018

Esiintyminen jännittää useimpia meistä. Oman mielipiteen kertominen ja muiden katseen kohteena oleminen eivät ole kaikille luontaista tai helppoa. Jos esitykset jännittävät liikaa, miten jännityksestä voi päästä eroon tai miten esiintymisjännitystä voi hallita?

Onko edessäsi tärkeä esitelmä, esiintyminen tai seminaari?

Esiintyminen, oman mielipiteen esittäminen ja muiden katseen kohteena oleminen eivät ole kaikille yhtä luontaisia ja helppoja asioita. Useimmat meistä jännittävät esiintymistä jollakin tavalla.

Yleisimpiä syitä esiintymisjännitykseen ovat esiintymiskokemuksen vähäisyys sekä pelko epäonnistumisesta. Taustalla voi joskus olla myös ikäviä esiintymiskokemuksia.

Pieni jännitys ja perhoset vatsassa tekevät esiintymisestä yleensä varmempaa, mutta mitä vaativammaksi elimistö tilanteen tulkitsee, sitä voimakkaammin autonominen hermosto reagoi. Siitä seuraa fyysisiä oireita kuten punastumista, hikoilua, vapinaa tai äänen tärinää.

Kuulijat eivät kuitenkaan välttämättä huomaa samaa, mitä esiintyjä tuntee ja kokee. Poskille kohonnutta punaa ei ehkä pidetä jännityksen merkkinä, vaan se saatetaan kokea merkiksi innostumisesta. Ääni ei todennäköisesti tärise yleisön mielestä yhtä voimakkaasti, miltä se omissa korvissa kuulostaa.

Kun hyväksyy jännittämisen ja opettelee tunnistamaan sen merkit itsessään, jännityksen tunne tulee tutuksi ja sen kanssa oppii tulemaan toimeen. Seuraavien vinkkien avulla esiintymisjännitystä voi hallita ja lieventää:

1) Kerää esiintymiskokemusta . Tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin.

2) Valmistaudu esitykseesi. Perhe tai ystävät ovat hyvä koeyleisö, joiden kanssa voit harjoitella huoletta. Jos he haukottelevat kesken esityksesi, ehdit vielä hioa strategiasi uudelleen.

3) Suhtaudu itseesi esiintyjänä positiivisesti ja aiheeseesi intohimolla. Innostunut esiintyjä saa anteeksi monta virhettä ja paras vuorovaikutus syntyy, jos puhujan ja kuulijoiden välille syntyy yhteys.

4) Rentoudu ennen esiintymistäsi mielikuvaharjoitusten, mindfulnessin tai liikunnan avulla – tai mikä sinulle ikinä parhaiten sopiikin.

5) Ole armollinen itsellesi ja muista, että myös epäonnistumiset kuuluvat elämään. Jos yksi esitys menee penkin alle, ota siitä oppia ja toimi seuraavalla kerralla toisin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös kirjoituksemme:

10 vinkkiä vaikuttavaan esitykseen

Lue lisää asiantuntijaviestijän koulutuskokonaisuudestamme

Pyydä koulutustarjous