Ota yhteyttä

Videot somessa – valtaavat sosiaalisen median kanavat

27 kesäkuuta 2016

Some on nyt täynnä videoita. Livevideot, pystyvideot, vaakavideot, stoorit, 360-videot – videomahdollisuuksia on valtavasti eri alustoilla.

Jonna Muurinen

Kuulun perustaja, toimitusjohtaja ja pääkouluttaja.

Paitsi että videosisällöt valtaavat somea juuri tällä hetkellä käsittämätöntä vauhtia, myös videonjakoalustat ja -palvelut kehittyvät huimaa vauhtia. Livevideota voi lähettää kohta jo kaikilla suurimmilla somealustoilla ja niiden laatukin paranee jatkuvasti. Pelkästään Facebookissa katsotaan yli 4 miljardia videota joka päivä ! 75% videoista katsotaan mobiilisti, eli puhelimilla ja tableteilla. Vuonna 2020 kaikesta nettisisällöstä jopa 82% on videota, Cisco Systemsin tutkimuksen mukaan .

Facebookista sittenkin videon valtias?

Facebook uutisoi huhtikuussa 2016, että FB:n livevideoita voidaan nyt lähettää laitteella kuin laitteella, eikä enää olla riippuvaisia Facebookin puhelinsovelluksesta. Ennustetaan, että tämä uutuus tulee haastamaan television rajusti jo lähitulevaisuudessa, koska nyt myös ammattitason kuvaajat voivat lähettää videota omilla laitteillaan. Tiedotustilaisuus, jossa tästä kerrottiin, kuvattiin livenä Facebookiin kopterikameralla! Kuulukin kokeili juhannuksena kopterikuvasta livenä Facebookiin ja hienoa jälkeä tuli!

Miten voidaan lähettää livevideota kopterilla Facebookiin tai YouTubeen

Kaikki panostavat liveen

Julkisuudessa onkin kerrottu, että Facebookin perustajan, Mark Zuckerbergin ykkösprioriteettina tällä hetkellä olisivat livevideot . Sama prioriteetti on myös Twitterillä tällä hetkellä. Sen huomaa: Twitter omistaa jopa kaksi videoalustaa, Periscopen ja Vinen . Periscopen livevideot löysivät alkuvuodesta tiensä suoraan ihmisten Twitter-fiideihin ja nyt keväällä 2016 tuli mahdolliseksi aloittaa Periscope-lähetys vaikka suoraan Twitterin mobiilisovelluksen kautta, jos omistaa Periscope-tilin.

FB on nyt mahdollistanut ns. ikuisen livevideon , eli livelähetys joka jatkuu niin pitkään, että joku painaa stop-nappulaa. Ehkä ensi vuonna norppalive voidaan toteuttaa Facebookin live APIn kautta? Tänä vuonna norppia seurattiin livenä 30 vuorokautta, tämä olisi nyt mahdollista Facebookinkin kautta.

YouTube ilmoitti 23.6. mahdollistavansa hyvin pian livevideolähetykset kenelle vain. Livevideo on ollut Tubessa mahdollista YouTuben omin sanoin ”since 2011, before it was cool.” (hihih). Täytyy sanoa, että ihmeellisen kauan YouTubella kesti – kun alunperin tekstipohjaiset somealustat ovat tämän jo tehneet, niin kuinka YouTube reagoi vasta nyt? Aikatauluksi YouTube ilmoittaa hyvin pian . Facebook ja Google taistelevat rajusti videon herruudesta ja FB:llä on mahtavia uutuuksia tähän liittyen jatkuvasti tarjolla. Aijai. No, yhä edelleenkin youTube on se paikka, johon mennään katselemaan videoita – Facebookissa videoita katsellaan, jos sattuu sisältö kiinnostamaan.

Myös harvemmin mainitsemamme Tumblr on lisännyt livevideon valikoimiinsa . Eli olisikohan nyt niin, että kannattaa pikku hiljaa opetella tekemään videoita. (ja jos on epäselvää mikä Tumblr on, lue blogistamme lisää )

Livelähetys kaverin kanssa

FACEBOOK ON NEROKAS! Nimittäin he julkistivat juuri myös huikean uutisen, että nyt kaksi ihmistä voivat lähettää livelähetyksen yhdessä ! Todellista sosiaalista mediaa! Tämä mahdollistaa kahden ihmisen yhteislähetykset, vaikka he olisivat eri paikoissa. Kuulostaako tutulta? Näin tehdään tietenkin nykyisellään esimerkiksi TV-uutisten suorien lähetysten raportoinnit maailmalta. Vapise TV!

Eikä tässä vielä kaikki. Koska Facebook lainaa parhaat kikat kaikilta kilpailijoiltaan, Snapchatilta se on kopioinut ns. naamafiltterit . Tämä varmasti tulee lisäämään suoria lähetyksiä. Snäpin filtterit ovat nykyisellään jo todella suosittuja ja etenkin naiset tuntuvat käyttävän niitä paljon. Maskin takaa onkin huomattavasti helpompi puhua. Jos maski on vieläpä hauska, ei tarvitse olla tärkeätäkään asiaa, kun halutaan lähettää hassu video kaverille livenä.

Facebook kehittää videomahdollisuuksia

Facebookissa on nyt kesäkuun alusta saakka voinut kommentoida toisten postauksia videolla . Suomessa tämä toimii vain rajatusti, mutta kokeilimme mm. Kuulun Facebook-sivulla ja kokeilu oli varsin hauska. Nimittäin jos aikoo kommentoida videolla, kommentilla on ehkä taipumusta olla huumoripitoinen – harva lähtee tekemään videota, ellei siihen satu olemaan syvempää syytä.

Epäilijät huhusivat, että tämä ominaisuus otettiin käyttöön, jotta Facebook pysyisi Snapchatin perässä videoiden lataamisessa. Snapchat meni nimittäin Facebookin ohi videolatauksissa jo alkuvuodesta. Tämä aiheutti takuulla sydämentykytyksiä Zuckerbergille, joka haluaa olla videoiden valtias.

Tämä ominaisuus mahdollistaa kuitenkin melko hauskat Facebook-kilpailut ja keskustelut. Techcrunch huomauttikin, että ajatelkaas jos tämä mahdollisuus olisi ollut olemassa jo Ice Bucket Challengen aikaan. Olisiko haasteesta tullut maailman pisin haastepostaus.

Täytyy sanoa, että videokommentointi voi tehdä Facebookista hauskan taas. Olen itse rakastunut Twitterin GIF-kuvilla käytäviin keskusteluihin. Yksi liikkuva kuva kun voi viestiä valtavasti enemmän, kuin 140 merkkiä tekstiä.

Videot pelastavat Twitterin?

Vaikka itse en usko Twitterin kuolevan ihan heti sen uskomattoman koukuttavan reaaliaikaisen sisällön takia, on sen kuolemaa ennusteltu nyt jo pidemmän aikaa. Twitter on silti saanut valtavan piristysruiskeen nimenomaan videoista ja he ovatkin kertoneet mainontatulojensa nousseen ripeästi nimenomaan videomainosten takia. Kuten aiemmin kerroimmekin, myös Twitter panostaa nyt videoalustaan vahvasti, ykkösprioriteettinaan, ja yksi seuraus siitä onkin, että nyt yhteen twiittiin voi ladata jopa 140-sekuntisia videoita ! Jotkut yksittäiset, selektiivisesti valitut tilit, voivat kuitenkin lähettää jopa 10-minuuttisia videoita. Olemme itse latailleet nyt runsaasti videoita twiitteihimme , kun tämä vihdoinkin on niin helppoa. Kyllähän ne huomiota selkeästi herättävät. Ainakin ihmiset sitoutuvat niihin hyvin.

Ja mitä tekee Instagram?

Instagramin videot ovat jo minuutin pituisia, se ei liene enää uutinen.Hekin haluavat siis tarjota alustan pidemmille videoille ja samalla he paransivat videoiden editointimahdollisuuksia suoraan Instagram-sovelluksella. Pitää muistaa, että Facebook omistaa Instagramin ja videot ovat Facebookin prioriteetti .

23.6.2016 Instagram kertoi, että koskapa videoiden katselu on lisääntynyt Instagramissa viimeisen puolen vuoden aikana jopa 150% , hekin haluavat panostaa niihin. Niinpä nyt kun ihmiset alkavat hakea sisältöjä Instagramissa, Instagram suosittelee heti ”Videoita, joista saatat tykätä”.  Suositukset tehdään luonnollisesti sen perusteella, minkälaisiin asioihin olet ennen Instassa reagoinut.

PÄIVITYS 5.7.2017
Instagramissa on nykyään myös Instastoorit sekä livevideot sekä IGTV .

Pituudella on väliä

Facebookissa eivät ole pitkät videot menestyneet. Siis ennen kuin tuli livevideo. Pitkät videot ovat ehdottomasti olleet nimenomaan YouTuben vahvuus. Ihmisten YouTubeen lataamat videot ovat jopa yli 10 kertaa pidempiä kuin Facebookiin ladatut videot . Ihmiset puolestaan sitoutuvat YouTuben pitkiin videoihin hyvin, kun taas Facebookissa eivät.

Instagramin minuutin pituiset videot. Hmm.. Ennen kuin pian saapuva Instagramin yrityssivu-mahdollisuus on totta, en ole löytänyt mistään statistiikkaa siitä kauanko ihmiset oikeasti Instagram-videoita katselevat. Muistan yhä kuinka harmissaan ihmiset ylipäänsä videoista Instassa olivat vielä kolme vuotta sitten, kun videomahdollisuus tuli. Tarvitaanko Instaan minuutin videoita? Se jää nähtäväksi.

Pohtisin silti faktaa, että kun ihmiset eivät jaksa katsoa mitään videoita ylipäänsä kovin pitkiä aikoja, niin miksi somekanavat näyttävät panostavan nimenomaan pituuteen? Yritysvideoita tehdessämme tähdennämme jatkuvasti tilaajille, että asia pitäisi pystyä tiivistämään minuuttiin tai sitten voi harkita tekevänsä useamman videon. Livelähetykset tehdään usein niin kevyellä tuotannolla, ettei oikeastaan haittaa, vaikka ihmiset tulevat ja menevät, mutta jos tehdään oikeata tuotettua videota, suosittelisimme aina pohtimaan pituuden merkitystä. Mieti montako kertaa itse olet jaksanut katsella aidosti kiinnostuneena kolmen minuutin yritysvideon.

Jos videotuotanto yrityksellesi kiinnostaa, pyydä tarjous!

Pyydä tarjous yritysvideosta