Ota yhteyttä

Kirjoittajan blokki – nämä vinkit auttavat, kun tyhjän paperin kammo iskee

Onko silmiesi edessä tyhjä valkoinen ruutu tai haitko juuri viidennen kupin kahvia? Kun kirjoittajan blokki iskee, tarvitaan keinoja päästä eteenpäin.

Loistaako silmiesi edessä tyhjä valkoinen ruutu? Tuntuuko, että pääsi sisällä risteilee lukuisia ajatuksia, muttet saa niistä yhtäkään ruudulle? Sormesi lepäävät kenties toimettomina läppärin näppäimistöllä tai repivät hermostuneesti kynsinauhoja. Vai haitko juuri viidennen kupin kahvia?

Jokainen ammatikseen kirjoittava voi joskus kohdata tunteen, ettei tekstiä synny juuri silloin kuin sitä pitäisi syntyä. Toisina päivinä tekstiä tulee kuin itsestään, mutta valitettavasti on myös päiviä, jolloin kirjoittaminen ei luonnistu samalla tavalla.

Deadline kolkuttaa kuitenkin ovella, ja teksti pitää saada valmiiksi. Mikä avuksi, jos kirjoittajan blokki iskee?

Älä panikoi, koska et ole asian kanssa yksin – et ole ensimmäinen etkä viimeinen kirjoittaja, joka kohtaa asian. Jo Charles Bukowski on todennut: ”Writing about a writer’s block is better than not writing at all.”

On lukuisia mielipiteitä ja ohjeita, miten toimia, jos kirjoittajan blokki iskee. Mietin ja listasin asioita, jotka ovat auttaneet minua, jos tyhjän paperin kammo on meinannut iskeä:

  1. Hahmottele ajatuksistasi mind map eli ajatuskartta tai kirjaa ajatuksiasi ylös ranskalaisilla viivoilla. Voit myös kirjoittaa asiasta tajunnanvirtaa, jos se tuntuu helpommalta. Tekstin kanssa voi muutenkin edetä vaiheittain ja kirjata ensin ylös jutun runkoa ja väliotsikoita. Lopputulos on yleensä onnistuneempi, jos ei heti yritä saada aikaan valmista tekstiä.
  1. Vaihda paikkaa, jossa kirjoitat. Jos työskentelet avokonttorissa, vaihda toiseen työpisteeseen. Jos mahdollista, lähde kirjoittamaan kotitoimistolle, rauhalliseen kahvilaan tai vaikkapa kirjastoon.
  1. Jos huomaat, että olet luovimmillasi heti aamulla, kirjoita silloin. Jos tekstiä syntyy paremmin iltapäivällä, jätä kirjoittaminen sinne ja hoida muut työt aamupäivällä.
  1. Jos tekstillä ei ole kova kiire, tee välissä muita töitä ja palaa tekstin pariin vaikkapa myöhemmin samana päivänä tai seuraavana aamuna. Itse pidän työtavasta, että kirjoitan samaan aikaan useita eri tekstejä. Kun toiset ovat vasta hahmotelmia, toisissa on jo perusrunko kasassa ja joissakin jo viimeistely menossa. Näin ajatukset ehtivät muhia rauhassa ja tekstiä pystyy katsomaan uusin silmin seuraavana päivänä.
  1. Jos ajatukset ovat aivan jumissa, pidä taukoa. Juo kuppi kahvia, pidä lyhyt mindfulness-hetki tai käy viiden minuutin kävelylenkillä korttelin ympäri. Juttele työkavereidesi kanssa hetki jostain ihan muusta kuin työasioista.
  1. Kirjoita erilaisia tekstejä – joko itsekseen tai kirjoittamisen kursseilla. Lue paljon ja mahdollisimman erilaisia tekstejä, joista saat inspiraatiota myös omiin teksteihisi.
  1. Lue tekstejäsi ääneen.
  1. Älä ole liian kriittinen omaa tekstiäsi kohtaan, vaan osaa luopua tekstistä ja laittaa se eteenpäin. Muuten hiot tekstiäsi loputtomasti.
  2. Muista työn, vapaan ja levon tasapaino. Kun peruskaava – kahdeksan tuntia töitä, kahdeksan tuntia vapaata, kahdeksan tuntia unta – on kunnossa, huomaat saavasi paljon enemmän aikaiseksi.

Lue myös copywriterimme Essin vinkit tekstin hiomiseen .

Koulutamme myös kirjoittamisesta, kysy lisää tai osallistu vaikkapa kirjoittamisen webinaareihimme!

Pyydä koulutustarjous