Instagram on perusominaisuuksiltaan melko suoraviivainen: ota kuva tai video, lataa se seuraajien nähtäville. Tykkää kuvista tuplanapauttamalla kuvia. Kommentoi julkaisuja. Instagramin syövereistä löytyy kuitenkin yllättävän paljon sellaisia ominaisuuksia, joista harva instaaja tietää. Tässäpä siis pieni listaus Instan salaisuuksiin!

Ilmoitus, kun tietty käyttäjä julkaisee kuvan

Instagram näyttää toki seurattaviesi uudet kuvat feedissä, mutta tiesitkö, että voit saada ilmoituksen aina, kun suosikkikäyttäjäsi julkaisee uuden kuvan?

Jotta saat ilmoituksen käyttäjän julkaisuista, sinun täytyy muokata ilmoitusasetuksia käyttäjän kohdalta. Mene haluamasi käyttäjän profiiliin ja napauta ylhäällä oikealla näkyvää ”…”-kohtaa. Valitse täältä ”Ota julkaisuilmoitukset käyttöön”. Samalla tavalla pääset myös poistamaan julkaisuilmoitukset tietyltä käyttäjältä.

Jos et saa ilmoituksia, tarkista että olet sallinut Instagramin ilmoitukset puhelimen asetuksista. iOS: Asetukset > Ilmoitukset > Instagram > Salli ilmoitukset. Android: Asetukset > Sovellukset > Instagram > valitse ilmoitusten näyttäminen.

Julkaisut, joista olet tykännyt

Jos haluat nähdä ihan jokaisen tykkäyksesi aikojen alusta saakka, klikkaa itsesi omaan profiiliisi ja valitse kohta Asetukset yläkulmasta. iOS:lla tämä näkyy mutterikuvakkeena, Androidilla puolestaan kolmena pisteenä. Kun olet päässyt asetuksiin, avaat vain kohdan ”Julkaisut, joista olet tykännyt”. Täältä voit helposti käydä myös poistamassa tykkäyksiä, jos jokin tykkäys kaduttaa. Ei hätää, käyttäjä ei saa ilmoitusta, jos käyt poistamassa ilmoituksen!

Ystäviesi kommentoimat ja tykkäämät julkaisut

Joko tiedät, mistä löydät seurattaviesi viimeaikaiset aktiviteetit? Nämä löytyvät helposti klikkaamalla sydäntä näytön alareunassa. Oletusnäkymä näyttää sinun profiiliisi tulleet kommentit ja tykkäykset, mutta valitsemalla yläreunasta ”Seurataan”, pääset katsomaan seurattaviesi tykkäyksiä ja kommentteja.

Stalkkaa käyttäjiä ilman vahinkotykkäysten pelkoa

Jokainen tietää sen tunteen, kun on kaivautunut puolitutun instaprofiiliin ja vahingossa tuplanapauttaa ikivanhaa kuvaa. Jaiks! Tämän vinkin avulla voit kytätä profiileja ilman pelkoa vahinkotykkäyksen aiheuttamasta skandaalista.

Mene ensin normaalisti haluamaasi profiiliin ja anna kuvien latautua. Tämän jälkeen kytke päälle lentokonetila. Lentokonetilassa et voi vahingossakaan tykätä kuvista, sillä puhelimessa ei ole nettiyhteyttä. Jos haluat ladata näytölle lisää kuvia, kytke lentokonetila pois päältä ja anna kuvien latautua. Sitten voit taas käyttää lentokonetilaa kuvien katseluun.

iOS: pyyhkäise näyttöä alhaalta ylöspäin ja klikkaa lentokoneen kuvaa. Voit myös mennä kohtaan Asetukset > Wi-Fi > Lentokonetila. Android: pyyhkäise ruutua alaspäin ja valitse Asetukset > Lentokonetila.

Tyhjennä hakuhistoriasi

Kun haluat poistaa kaikki hakusi Instagramista, mene omaan profiiliisi ja valitse yläkulmasta asetukset (iOS:ssa mutteri-ikoni, Androidissa kolme pistettä). Täältä voit valita ”Tyhjennä hakuhistoria”.

Järjestä kuvafiltterit ja piilota ne, joita et käytä

Jos sinulla on muutama lempifiltteri ja muut jäävät käyttämättä, voit järjestää filtterit siten, että suosikkisi näkyvät ensin. Voit myös piilottaa sellaiset filtterit, joita et koskaan tule käyttäneeksi.

Aloita prosessi valitsemalla muokattava kuva aivan kuin olisit julkaisemassa Instassa. Kun pääset muokkauksessa valitsemaan filtteriä, skrollaa oikealle niin kauan, että filtterit loppuvat. Sitten valitse ”Hallitse”. Raahaa haluamasi filtterit uudelle paikalle pitämällä kiinni viivojen kohdalta. Piilota filtteri napauttamalla valkoista ympyrää oikealla. Lopuksi poistu näkymästä napauttamalla ruksia.

Muokkaa kuvia Instagramilla julkaisematta niitä

Jos pidät Instagramin muokkaustyökaluista, etkä jaksa opetella erillisen appin käyttöä, voit muokata kuvasi valmiiksi Instagramissa. Muokkaa kuva normaaliin tapaan Instagramissa, mutta ennen julkaisua aseta lentokonetila päälle. Jotta kuva tallentuisi puhelimeesi, tulee Instagramin asetuksista sallia alkuperäisten kuvien tallennus.

Kun lentokonetila on päällä, paina ”Jaa”. Ruudun yläreunaan tulee häiriöviesti, mutta muokattu kuva on tallentunut puhelimesi kuvagalleriaan. Tällä tavalla saat myös helposti julkaisukuntoisen kuvan, joka säästyy puhelimesi muistiin myöhempää käyttöä varten. Tämä voi olla kätevä ratkaisu silloin, kun käytössä ei ole julkaisujen ajastustyökalua (kannattaa muuten lukea somettajan työkaluista täältä).

Lisää rivinvaihtoja kuvateksteihin ja profiiliin

Kuvatekstejä kirjoitettaessa Instagram ei anna vaihtoehdoksi rivinvaihtoa. Sama koskee myös profiilin esittelytekstiä. Rivinvaihdon saa lisättyä helposti painamalla ”123”-näppäintä, jolloin ”Rivinvaihto”-näppäin ilmaantuu näppäimistöön. Tekstiä suunnitellessa kannattaa pitää mielessä, että kuvatekstiä näkyy vain kolme kokonaista riviä. Nähdäkseen lopun tekstin lukijan täytyy klikata ”Lisää”-kohtaa tekstin perässä.

Piilota sinusta tägätyt kuvat

Kaikki kuvat, joihin sinut merkitään, näkyvät automaattisesti kohdassa ”Kuvia sinusta”. Jos haluat poistaa jonkin vähemmän edustavan kuvan profiilistasi, valitse ”…” yläkulmasta ja sieltä ”Muokkaa merkintöjä”. Valitse poistettavat merkinnät ja klikkaa ”Piilota profiilista”. Kuvia ei poisteta Instagramista itsestään, mutta kuvat eivät poistamisen jälkeen näy omassa profiilissasi.

Hyväksy erikseen kuvat, joihin sinut on merkitty

Voit muuttaa asetuksia niin, että saat ilmoituksen joka kerta, kun joku merkitsee sinut kuvaan. Ennen kuin merkintä näkyy omassa profiilissasi, sinun täytyy hyväksyä merkintä.

Tämän asetuksen saat päälle omasta profiilistasi: ”Kuvia sinusta” > ”Asetukset (…)” yläkulmasta > ”Lisää manuaalisesti”. Kun haluat hyväksyä merkinnän, napauta kuvaa, sitten käyttäjänimeäsi ja valitse ”Näytä profiilissani”.

Selaa tietyssä paikassa otettuja kuvia

Tämä on hauska ominaisuus! Instassa voi selata lähellä otettuja kuvia. Tämä jippo on mukava ottaa käyttöön esimerkiksi lomalla, kun olet jonkin nähtävyyden lähellä. Myös tapahtumissa otettuja kuvia voi selata tällä tavalla.

Voit etsiä joko tiettyä paikkaa tai klikata jossakin kuvassa jo olevaa paikkamerkintää. Paikkojen hakeminen onnistuu samalla tavalla kuin käyttäjien tai hashtagien etsintä, valikosta klikataan vain paikkaa merkitsevää pisaraikonia.

Jos et etsi mitään tiettyä paikkaa ja selailet pelkästä mielenkiinnosta, valitse paikkahausta ”Lähellä nykyistä sijaintia”. Pääset selaamaan kaikkia lähellä olevia paikkoja, joista voit valita jonkin lähempää tarkastelua varten.

Ohjaa liikennettä www-sivuille

Yritysten suurin päänsärky Instagramin käytössä on usein se, että Instassa on hankalaa ohjata ihmisiä esimerkiksi nettisivuille. Instagram ei anna lisätä URL-osoitteita kuvateksteihin, ainoa paikka osoitteelle löytyy profiilista kohdasta ”Sivusto”. Kuvateksteissä kannattaa siis ohjata ihmiset klikkaamaan tätä osoitetta profiilin etusivulla. Osoitetta voi päivittää siten, että linkin takaa löytyy aina uusin blogi, video, tuote tms.

Piilota mainoksia

Instagram näyttää sinulle mainoksia, joiden uskoo olevan sinulle sopivia. Mainokset pohjautuvat mm. seurattuihin henkilöihin, tykkäyksiin, antamiisi tietoihin ja vierailemiisi sivustoihin. Jos näet mainoksia, jotka eivät kiinnosta sinua ollenkaan, voit piilottaa ne. Näin myös opetat Instagramille, millaisista mainoksista et pidä.

Kun näet mainoksen, jonka haluat piilottaa, klikkaa ”Sponsoroitu” ja valitse sitten ”Piilota tämä”. Tämän jälkeen sinulta kysytään vielä, miksi halusit piilottaa mainoksen. Puhelimen asetuksista voi estää sellaisten sivuihin ja sovelluksiin perustuvien mainosten näkymisen. Huomaa, että tämä asetus EI estä muuta, esim. FB-tykkäyksiisi perustuvaa mainontaa.

iOS: Asetukset > Tietosuoja > Mainonta > Rajoita mainosseurantaa. Android: Google-asetukset > Mainokset > Kiinnostukseen perustuva mainonta.

Nyt kun olet syventynyt Instagramiin ja sen salaperäisiin syövereihin, ei muuta kuin instailemaan! Lue alkuperäinen artikkeli (englanniksi) täältä.

Haluaisitko oppia käyttämään Instagramia tehokkaasti ja tavoitteellisesti markkinoinnissasi? Pyydä tarjous Instagram-koulutuksesta!

Instagram-koulutus

15 sisältövinkkiä yrityksen Instagramiin

Instagram

Instagramin kielletyt ja toimimattomat hashtagit

Instagram

Vaikuttava Instagram-markkinointi webinaari

Instagramin uutuudet webinaari