Ota yhteyttä

Video, livevideo vai stoori – ja mihin kanavaan? Valintavinkit.

31 toukokuuta 2020

Lue eri videomuotojen eroista. Tässä blogissa tarjoan vinkkejä kanavan valintaan, jakeluun ja oikean sisältömuodon valintaan. Valitako livevideo vai stoori?

Jonna Muurinen

Kuulun perustaja, toimitusjohtaja ja pääkouluttaja.

Video, livevideo vai stoori ja miten valitset videollesi oikean kotipesän?

Moni on siirtynyt koronan myötä kiireesti tekemään videosisältöjä eri kanaviin, jotta saavuttaisi yleisönsä tehokkaasti. Tässä kirjoituksessa kerron mitkä ovat eri kanavien erot ja miten voit päättää missä videoitasi jaat ja missä livevideoitasi pyörität.

Livelähetystä suunniteltaessa toteutukseen vaikuttaa ainakin

  • kohdeyleisö
  • omien käytettävissä olevien kanavien seuraajamäärät
  • sisällön tarkoitus
  • puhujien/esiintyjien määrä
  • halutaanko vuorovaikutteisuutta
  • onko live julkinen vai rajatulle joukolle

Ensin alla vinkit liveen yleisesti ja sen jälkeen kanavittain

1. Videoalustojen suosituimmuus vaihtelee maittain

Koska eri somekanavat ovat eri tavoin suosittuja eri maissa, suosittelen tutustumaan oman kohdeyleisösi lempikanaviin tai ainakin kanavien suosioon eri maissa.

Jos mietit missä maissa mitkäkin sovellukset ovat suosituimpia, niin mm. Hootsuiten ”We are social” -tutkimus tehdään vuosittain ja siinä päivitetään joka ikisen maan eri käyttäjätilastoja.

Esimerkiksi meillä Suomessa massakanavia somemarkkinointiin ovat Facebook ja Instagram . Riippuen kohdeyleisöstä, valikoimaan voi ottaa myös YouTuben . Twitteriä käytetään Suomessa livelähetyksiin enää harvakseltaan. Kansainvälisessä viestinnässä Twitter puolestaan on hyvä vaihtoehto, taas riippuen tosin kohderyhmästä.

Ammattimaista fiilistä luot heti, kun valitset livealustaksi Vimeon . Vimeo on profiloitunut visuaalisen alan ammattilaisten videoalustaksi, ja on toki muita kanavia laadukkaampi. Vimeo kun on lähtökohtaisesti kaupallisten ja taiteellisten videoiden jakelupaikka, eikä niinkään somekanava. Liven lähettäminen Vimeossa maksaa, eli tarvitset sitä varten Vimeosta joko Premium – tai Enterprise -tilin.

Huomaa, että jos kohdeyleisösi on pieni, voit valita myös esimerkiksi Microsoft Teamsin tai jonkin webinaarityökalun livevideon sijaan. Näin saisit myös mahdollisesti kaivattua yksityisyyttä videollesi.

2. Video livenä vai normaalina videotuotantona – liven ja normivideon erot

Jos teet videot ennakkoon, sinun täytyy suunnitella, kuvata ja editoida ne. Useimmiten ennakkoon tehdyissä videoissa kannattaa olla myös tekstitys . Livevideoissa saat paljon anteeksi: ihmiset ymmärtävät, että ne lähetetään livenä, joten ne ovat myös pidempiä, mahdollisesti ennakkoon tehtyjä videoita huonolaatuisempia, eikä niissä ole tekstitystä.

Livevideot tehdään pääasiassa puhelimilla, mutta siihen ei ole varsinaista syytä, muuta kuin nopeus. Esimerkiksi Facebook-liven voi yhtä lailla tehdä tietokoneen kameran kautta, mikä sopii ainakin asiantuntija-aloille mainiosti.

3. Stoorit mahdollistavat monipuolisen sisällön

Stooreja voi tehdä Instagramissa, Facebookissa ja juuri tätä kirjoitusta kirjoittaessa myös Linkedin on tuomassa tätä ominaisuutta kanavaansa.

Stooreista olemme kirjoittaneet lukuisia kirjoituksia, mutta lyhyesti sanottuna stoorit ovat erittäin interaktiivinen ja sitouttava sisältömuoto. Stoorit mahdollistavat monipuolisen kerronnan ja voitkin valita kuvan, tekstin, giffien, videon ja bumerangien väliltä ja yhdistelminä ihan mitä vain.

Jos et koe livevideon tuovan mitään ekstraa, mutta normaali videotuotanto tuntuu liian raskaalta vaihtoehdolta, ota välimuodoksi stoorit!

Lue:

Instagram stories opas 1: perustoiminnot

Instagram stories opas 2: sisällöntuotanto

Instagram stories tarinoiden highlightit eli kohokohdat

Instagram stories ja uudet fontit, gifit ja tarkempi statistiikka

Instagram stories next level

4. Kannattaako livelähetykset ja stoorit tallentaa?

Yksinkertainen vastaus: kyllä. Ainoastaan, jos sinulla on erityinen syy miksi et lähetystä tallentaisi, älä tallenna sitä, mutta muutoin tallenna. Joskus esimerkiksi Instagramissa tai Facebookissa on tallennuksen kanssa tullut ongelmia, mikäli live-esityksen taustalla on käytetty musiikkia.

Facebookin, Vimeon ja YouTuben videokirjastot sekä Instagramin highlightsit toimivat hyvin livevideoiden ja stoorien tallennuspaikkoina. Näistä vaihtoehdoista YouTube ja Vimeo ovat parhaita videosäilöjä.

Jos olet töissä julkishallinnossa , muista saavutettavuusdirektiivin määräykset myös livevideoiden kohdalla. Jos upotat somessa lähetetyn livevideon verkkosivustollesi, video pitää tekstittää kahden viikon kuluessa ( lue lisää livevideoista julkishallinnossa ).

YouTube on tehty videokirjastoksi ja siellä voit järjestellä videoita kansioihin. Jos teet eri sisältöisiä livevideoita, voit kaikista helpoiten tallentaa ne YouTubessa videokirjastoon erilaisten teemaotsikoiden alle. Tästä pääset YouTuben ohjeisiin: Näin luot soittolistan YouTubessa.

 

kuulu youtube soittolistat
Soittolistoilla voit kätevästi jakaa YouTube-videosi eräänlaiseksi videokirjastoksi. Näin saat yhtä asiaa käsittelevät videot saman kansion alle ja videosi pysyvät hyvässä järjestyksessä ja löydettävinä.

 

5.     Valmistele puhelimesi livesessiota varten

Erittäin tärkeää on muistaa laittaa puhelin ”älä häiritse” -tilaan ennen lähetystä. Muutoin jokainen puhelinsoitto voi katkaista lähetyksesi. Olennaisinta olisi saada live alusta loppuun yhdellä lähetyksellä, koska joka kerta, jos lähetys katkeaa, seuraajia tippuu varmuudella pois.

Huomioi, että nettiyhteyden on oltava hyvä, jotta livelähetyksen laatu ei kärsi. Jos nettiyhteys on huono, se vaikuttaa paitsi kuvaan, niin se saattaa myös pätkiä lähetystäsi.

iphone asetukset iphone asetukset älä häiritse

6. Huomioi, että toimiva nettiyhteys on ehdottoman tärkeä

Huonolla nettiyhteydellä livevideoita ei kannata lähteä tekemään, sillä video saattaa pätkäistä kesken kaiken ja katsojia on tällöin vaikeaa saada takaisin lähetyksen pariin. Huono nettiyhteys heikentää myös merkittävästi kuvan laatua.

7. Kuinka pitkä livevideo kannattaa tehdä?

Somekanavien videoiden pituusrajoitukset ja muut speksit vaihtuvat tiuhaan tahtiin. Alla näkyvässä kuvassa näette tilanteen toukokuulta 2020.

Ensimmäisessä sarakkeessa näette mikä kanava kyseessä ja seuraavassa, mikä kussakin kanavassa on normaalivideon, livevideon ja stoorivideon maksimipituus.

 

Kuinka pitkä video kannattaa tehdä_

 

8. Miten kuvaat laadukkaan livevideon?

Vaikka sanoinkin, että livevideolla saa paljon anteeksi laadun suhteen, huonoa ääntä on vaikeaa seurata. Panosta siis ainakin

      • kuvan vakauteen
      • ääneen
      • valoon

Suosittelen hankkimaan jonkinlaisen jalustan tai vähintään selfiekepin. Jos aiot kuvata ja kävellä yhtä aikaa, jollakin tavalla täytyy tasoittaa kameran heilumista. Suosittelen tutustumaan helpon videokaluston hankinnasta kertovaan kirjoitukseemme .

9. Rajattu yleisö videolle, livevideolle tai stoorille

Jos haluat jaella videosi vain rajatulle yleisölle, mieti onko live kuitenkaan se paras ratkaisu, vai olisiko jokin webinaarityökalu sittenkin parempi.

Jos kuitenkin päädyt livelähetykseen, voit esimerkiksi Facebookissa luoda suljetun ryhmän tai tapahtuman ja lähettää livevideosi siellä. Myös YouTube mahdollistaa yleisön rajaamisen siten, että vain ihmiset, joilla on linkki striimiisi, näkevät lähetyksesi.

Youtube livestriimaus rajatulle yleisölle
Youtube livestriimaus rajatulle yleisölle valitaan siinä vaiheessa, kun striimaus sloitetaan. Striimi voi olla näkyvissä joko kaikille, vain sinulle itsellesi tai kaikille, joilla on linkki striimiin.

10. Hakukoneoptimoi videosi

Google on maailman suurin hakukone ja se omistaa YouTuben. YouTube puolestaan on maailman toiseksi suurin hakukone . YouTube-markkinoinnin mahdollisuudet ovat rajattomat, kun vain tietää mitä pitää tehdä.

Jos markkinoijat tietäisivät, että 68% YouTuben katselijoista on katsellut videoita tehdäkseen ostopäätöksen , optimointi ehkä kiinnostaisi enemmän.

Yksi tärkeimmistä asioista koko YouTubessa on videoiden otsikointi. Älä missään nimessä jätä livestriimiäsi otsikoimatta, vaikka olisi kuinka kiire. Todella harvat yritykset optimoivat sisältöjään YouTubessa ja pelkästään tästä syystä hukkaavat ison yleisöpotentiaalin.

Lue kirjoituksemme YouTube-kanavan optimoinnista , niin pääset alkuun. Jos olet jo pidemmällä, harkitse avainsanatyökalujen käyttämistä videoidesi nimeämisen apuna. Esimerkiksi Ahrefs , joka on muutenkin loistava hakukoneoptimoinnin aputyökalu, tarjoaa hakudataa nimenomaan YouTuben optimointia varten. Voit testata työkalua viikon 7 dollarilla. Tämä on arvokas kokeilu, joten kehottaisin tämän investoinnin tekemään.

Toinen vaihtoehtoinen työkalu on VidIQ , jota käytämme itsekin YouTuben optimointiin. Sekin on maksullinen, mutta varsin laadukas ja kannattaakin varmasti ostaa, jos YouTubesta aikoo hyötyä kaupallisesti.

youtube livestriimauksen tärkein kohta on livevideon otsikointi ja kuvaus
YouTube-livestriimauksen tärkein kohta on livevideon otsikointi ja kuvaus. Tällä tavoin video löytyy helposti jälkikäteenkin ja saattaa nousta jopa Googlen hakutuloksiin.
YouTuben hakukentän hakuja tutkimalla saat selville eniten asiasta haetut hakulausekkeet
YouTuben hakukentän hakuja tutkimalla saat selville eniten asiasta haetut hakulausekkeet. Tutki hakusanoja ja -lausekkeita kunnolla, ennen kuin otsikoit oman videosi.

11. Käytä videoitasi useamman kerran

Jos näet aikaa ja vaivaa videon tehdessäsi, jaa se ehdottomasti muuallekin kuin vain yhteen kanavaan.

Videoita voi jakaa linkeillä tai ne voidaan upottaa (embedata) www-sivuille. Helpointa jakaminen on YouTube-videoiden kanssa, koska niistä riittää kun jakaa linkin. Katsojalla ei tarvitse olla YouTube-tiliä, vaan hän voi aloittaa videosi katselun ilman omaa tiliäkin. Jos taas jakaa FB-videon, voi olla, että vastapuolen täytyy kirjautua Facebookiin ennen kuin hän voi katsoa videon.

Jaa Youtube-videot tai upota ne www-sivuille
Jaa Youtube-videot tai upota ne www-sivuille. Voit upottaa verkkosivuillenne minkä tahansa YouTube-videon sillä edellytyksellä, että videon lataaja on sallinut upotuksen.
Upota Youtube-videot www-sivuille klikkaamalla upota-nappia.
Upota Youtube-videot www-sivuille klikkaamalla upota-nappia. Huomaa myös, että voit jakaa videon tietystä kohdasta, jos asetat videon aloitusajan erikseen.
Upota video www-sivuille kopioimalla upotuskoodi oman www-sivusi koodiin
Upota YouTube-video www-sivuille kopioimalla upotuskoodi oman www-sivusi koodiin. Samalla tavoin upotat videot myös muista kanavista sivuillenne.

 

 

12. Facebook- ja Instagram-videoiden upottaminen www-sivuille

FB-, Instagram- ja YouTube-videot voidaan upottaa nettisivuille, hieman julkaisujärjestelmästä riippuen. Suurimmalle osalle WordPress-pohjaisista sivuista upottaminen onnistuu helposti. Nettisivuille videot kannattaa siis aina upottaa, eikä ladata suoraan. Nettisivualustaan suoraan ladattu video hidastaa turhaan nettisivun latautumista, kun taas upotettu video pyörii esimerkiksi YouTubessa, eikä näin ollen rasita nettisivun nopeutta.

Meidän tekemät Facebook livevideot on upotettu myös nettisivuillemme ja ne on ladattu myös YouTubeen. Näin ihmiset pääsevät katselemaan niitä blogimme lukemisen yhteydessä ja YouTubesta asioita etsiessään. Koska ne löytyvät myös YouTubesta, nousevat ne usein Googlen hakutuloksiin, jos videoiden otsikot sattuvat vastaamaan googlettajan kysymykseen.

YouTube-linkkejä emme lähtökohtaisesti suosittele jakamaan Facebookiin, koska Facebook ei halua levittää YouTube-sisältöä laajalta, mutta jollei mitään muuta videonjakokeinoa ole käytössä, niin parempi jakaa linkki kuin ei mitään.

13. Livevideot kanavittain

FACEBOOK

Facebook-livestriimauksen opas

Miten tehdään livevideo Facebookiin (sisältää FB-livevideon)

Facebook live – uudet toiminnot

Instagram live & FB-live markkinoijan näkökulmasta

YOUTUBE LIVE

YouTube livestriimaus ja sen mahdollisuudet

YouTube live puhelimella

INSTAGRAM LIVE

Instagram live

14. Tekijänoikeudet videosisällöissä

Jotkut kanavat saattavat olla vaikeita, jos sinun täytyy käyttää musiikkia videollasi. Musiikkisisällön jakamisessa eri alustoilla on erilaiset tekijänoikeuskäytännöt. Etenkin Facebook saattaa heittäytyä hankalaksi jopa silloin, kun musiikki kuulu taustamusiikkina. Musiikkisisältöä kannattaakin suoratoistaa vain Youtuben kautta.

15. Livevideoita voi tehdä monikanavaisesti

Livevideoita voit tehdä jopa yhtä aikaa useampaan kanavaan, mutta se vaatii jo teknistä osaamista, joten jos tällainen kiinnostaa, suosittelen tutustumaan switcher-työkaluihin, kuten OBS studioon tai Manycamiin.

Esimerkiksi monikameratuotannot livenä tai useampaan eri kanavaan yhtä aikaa striimaaminen, vaatii jonkin tällaisen ohjelman välikappaleeksi.

Videomikserillä voidaan lisätä lähetysten ammattimaisuutta. Videomikseri kokoaa yhteen haluttuja video- ja äänisignaaleja ja lähettää nämä eteenpäin. Videomikseri mahdollistaa siis monikameratuotannot ja useampien kuvalähteiden käytön. Powerpoint-esityksen saa esimeriksi näkymään videokuvassa mukana ilman erillistä ruudunjakoa. Myös valmiiksi nauhoitettujen videoiden ja useampien mikrofonien käyttö onnistuu mikserin avulla.

Jäikö jokin asia mietityttämään? Ota yhteyttä ja katsotaan mitä voimme tehdä yhdessä!

Ota yhteyttä