Ota yhteyttä

Luova kaaos kuriin – nämä viisi vaihetta tekevät tekstistä timantin

Lue vinkit, kuinka saat luovan kaaoksen kuriin, avaat kirjoittamisen lukkoja ja teet tekstistäsi huippuunsa hiotun timantin.

Kirjoitatko blogipostausta, artikkelia tai vaikkapa tuotesivua? Onko sinulla paljon tietoa asiasta, mutta et tiedä mistä aloittaa ja paperi pysyy tyhjänä?

Tässä vinkkejä, kuinka saat luovan kaaoksen järjestykseen ja hiot tekstistäsi timantin.

1. Kerää ja kokoa tietoa

Kirjoita muistiin kaikki, mitä tiedät jo ennestään asiasta. Asioiden ei tarvitse olla tietyssä järjestyksessä tai muodossa. Riittää, että kirjoitat ne muistiin. Parhaimmillaan kirjoitettu asia muistuttaa seuraavasta.

Tässä vaiheessa riittää, että kokoat tiedot vaikkapa ranskalaisin viivoin. Kirjoita kokonaisin virkkein, jos se tuntuu luontevalta. Tämä yleensä nopeuttaa tekstin valmistumista.

Pidä mielessäsi tekstin pääasia tai -avainsana ja jätä ulkopuolelle kaikki asiat, jotka eivät tue niitä. Jos et vielä tiedä, onko tieto tarpeellinen tai hyödyllinen, ota se tässä vaiheessa mukaan tekstiin.

Etsi tarvittaessa lisää tietoa asiasta ja ota ne talteen. Älä kuitenkaan kopioi tietoa sanasta sanaan, vaan kerro asia omin sanoin. Muista ottaa tarpeen mukaan myös lähteet talteen. Jos esimerkiksi kokoat tietoa tuotteesta yrityksenne omista arkistoista tai vanhoilta tuotesivuilta, lähdettä ei luultavasti tarvita. Jos taas teet asiantuntijablogia ja kokoat siihen tietoa muualta, lähteet tarvitaan.

2. Järjestä

Järjestele tieto sopiviin kokonaisuuksiin, esimerkiksi aina yhden avainsanan alle. Nämä avainsanat voivat toimia myöhemmin myös väliotsikoiden aiheina ja paikkoina.

Avainsana voisi olla esimerkiksi Järjestä-vaihe, johon on koottu tekstin järjestämiseen liittyvät asiat. Näitä voivat olla esimerkiksi tiedon järjestely sopiviin kokonaisuuksiin ja avainsanat välioitsikoiden paikkana.

Näin teksistä alkaa hahmottua kokonaisuuksia.

3. Karsi ja tiivistä

Siirrä sivuun kaikki asiat, jotka eivät liity tarpeeksi läheisesti aiheeseen.

Voit vaikkapa kysyä,

  • tarvitaanko asiaa tekstin ymmärtämiseksi
  • viekö asia tekstiä eteenpäin vai sivuraiteille
  • vaatiiko asia turhaa selittelyä?

Yhdistele samantapaiset asiat ja ota pois turhaa toistoa. Esimerkiksi tuotekuvaukset kannattaa pitää lyhyinä ja välttää toistoa, mutta esimerkiksi blogitekstissä toistoa voi käyttää myös hakukoneoptimointiin. Muista kuitenkin kirjoittaa ihmisille, älä roboteille.

Tiivistä siitä, missä on tiivistämisen varaa. Tiivistäminen voi olla joko ylimääräisten asioiden karsimista tai asioiden yhdistämistä lausetasolla.

Tiivistettyjä ja poistettuja kohtia ei tarvitse hävittää kokonaan. Ota ne kuitenkin pois tekstin yhteydestä. Näin sinun on helpompi päästää niistä irti, eivätkä ne häiritse kirjoittamisesta.

Joskus poistetuista kohdista voi löytyä vielä jotain hyödyllistä mukaan. Toisinaan niitä voi hyödyntää myös tekstin lopussa tiivistelmässä tai sivun SEO-tiedoissa.

4. Viimeistele

Tarkista, että virkkeet ovat kokonaisia ja kappalejaot järkeviä. Vältä liian pitkiä kappaleita ja virkkeitä. Nettisivutekstejä kannattaa rytmittää lyhyillä ja pitkillä virkkeillä ja kappaleilla.

Mieti,

  • onko asioiden järjestys hyvä
  • eteneekö teksti tärkeimmästä vähemmän tärkeään
  • voiko jonkin asian laittaa luetelmaksi?

5. Toista

Tässä vaiheessa teksti on yleensä jo valmis julkaistavaksi. Jos kuitenkin haluat tekstistäsi vieläkin hiotumman, palaa kohtiin kaksi, kolme ja neljä: järjestele, tiristä ylimääräiset pois ja viilaa huippuunsa.

Lopuksi tee tekstille vielä viimeinen tsekkaus: tarkista oikeinkirjoitus, eli huolehdi pilkut ja isot alkukirjaimet oikeille paikoilleen. Apuna voit käyttää esimerkiksi tekstiohjelman kieliasun tarkistusta.

Teksti on valmis – ei kun julkaisemaan!

Jos tarvitset apua somemarkkinoinnissa, ota yhteyttä ja katsotaan mitä voimme tehdä yhdessä! 

Lue lisää  Somemarkkinoinnin palveluistamme