Brändin merkitys

Nykymaailmassa lähes mitä tahansa tuotetta tai palvelua voi ostaa halvemmalla jostain muualta. Halvemman tuotteen tai palvelun laatukaan ei välttämättä kalpene kalliimman toverinsa rinnalla. Kuluttajat kuitenkin suosivat tiettyjä tuotemerkkejä ylitse muiden. Tämä johtuu usein hyvästä ja vahvasta brändistä. Yrityksen brändi miellyttää kuluttajia syystä tai toisesta, jolloin kuluttajat päätyvät ostamaan juuri tämän yrityksen tuotteen. Myös sinun yrityksesi kannattaa panostaa brändimielikuvan vahvistamiseen erottuakseen tuhansien yritysten joukosta. Lue myös kirjoituksemme Miksi brändäys on tärkeää?

Brändi ei itsessään kerro tuotteista tai palveluista, joita yritys tuottaa. Brändi on kaikkea sitä, mitä myytävien asioiden ympärillä tapahtuu. Brändiin vaikuttaa kuvat, videot, tekstit, somepäivitykset, asiakaspalvelukokemukset, myymälöiden sisustus ja oikeastaan kaikki, mitä yritys tekee. Ennen kaikkea brändi koostuu yrityksen arvoista. Brändi kertoo, miksi yritys on olemassa ja miten se haluaa toimia. Yksi hyvä keino kertoa brändistäsi on tehdä brändivideo.

Yritys voi vahvistaa brändiään monin eri keinoin. Yksi internetin suosituimmista ja vaikuttavimmista medioista on videot. Senpä takia videot ovat myös yksi parhaista tavoista tuoda esiin yrityksen brändi ja vahvistaa kuluttajille annettua brändimielikuvaa. Mutta miten rakentuu hyvä brändivideo ja miten juuri sinun yrityksesi voi hyödyntää videota brändimielikuvan parantamisessa?

Miten rakentuu hyvä brändivideo?

Video koostuu liikkuvasta kuvasta ja äänestä, jotka kertovat tietyn tarinan. Kun brändivideota lähdetään luomaan, täytyy aloittaa brändin ytimestä. Videon täytyy tukeutua brändin peruselementteihin, joiden avulla voidaan kertoa brändin tarina. Jos brändi ei ole kunnossa, ei siitä kannata lähteä tekemään videota. Jokainen brändi on erilainen, joten jokainen brändivideokin on erilainen. Sen takia mitään selkeää kaavaa täydelliselle brändivideolle ei ole olemassa. Jokaisella brändillä on kuitenkin tarina ja persoona, joiden ympärille brändivideo voidaan rakentaa.

Mistä ajatuksesta yritys syntyi? Miksi yritys on ylipäänsä olemassa? Minkä muutoksen yritys haluaa maailmassa tehdä? Mitä uniikkia yritys voi kuluttajille tarjota? Mitä tekoja yritys tekee tuotteidensa tai palveluidensa lisäksi? Keitä varten yritys on olemassa? Muun muassa näistä asioista muodostuu yrityksesi tarina. Tarina ei siis kerro, mitä yritys tekee. Tarina kertoo yrityksen arvoja ja historiaa. Tarina myös antaa brändille vakaan pohjan. Tarinan päälle onkin hyvä lähteä rakentamaan niitä elementtejä, jotka näkyvät ulospäin kuluttajalle. Yrityksen tarina on myös tärkein asia brändivideon suunnittelussa.

Miltä brändisi näyttää ja kuulostaa?

Brändin ulkoisista elementeistä ensimmäisenä mieleen tulee usein yrityksen logo. Puraistu omena, kolme raitaa, keltainen M-kirjain. Maailma on täynnä logoja, jotka lähes kaikki tunnistavat näkemättä tai kuulematta yrityksen nimeä. Tämän ajatuksen pohjalta on myös tehty supersuosittu Logo Quiz -kännykkäpeli. Logon lisäksi brändin visuaaliseen ilmeeseen vaikuttaa esimerkiksi värit, fontit, kuvat ja videot. Visuaalisten elementtien täytyy tukea yrityksen tarinaa. Kepeä, käsinkirjoitetun näköinen fontti luo hyvin erilaisen tunnelman kuin paksu ja jykevä fontti. Viininpunainen antaa todella erilaisen vaikutelman kuin taivaansininen. Se, mitä visuaalisia elementtejä yrityksesi käyttää, riippuu täysin brändistäsi ja tarinastasi. Visuaaliset elementit ovat erittäin suuri osa kaikkia videoita, joten brändivideossa on erittäin tärkeää käyttää yrityksen visuaaliseen ilmeeseen sopivia elementtejä. Kuvatyylin täytyy olla brändin näköistä ja mahdollisten grafiikoiden ja tekstien täytyy sopia brändille.

Visuaalisten elementtien lisäksi videoissa on mukana ääntä. Ääni voi olla musiikkia, puhetta tai tehosteääniä, kuten lintujen laulua tai sateen ropinaa. Miltä haluat brändisi kuulostavan? Sopiiko yrityksesi videoon hempeä klassinen musiikki vai hieman raskaampi rock? Onko äänessä jylhä ja matalaääninen mies vai kepeästi ja iloisesti puhuva nainen? Äänet vaikuttavat valtavasti videon tunnelmaan ja niihin tunteisiin, joita video katsojassa herättää. Puheella taas saadaan valtava määrä informaatiota mukaan videolle. Puhettakaan ei välttämättä kuitenkaan tarvita, jos videolla halutaan tuoda esiin pelkkää brändin fiilistä. Voit lukea lisää äänien avulla brändäämisestä täältä: Brändin ääni – kuulu oikein

Aika ryhtyä hommiin!

Kun brändin peruselementit ovat kunnossa, voidaan lähteä tekemään brändivideota. Videon käsikirjoitus pohjautuu yrityksen tarinaan. Videon kuvitus ja äänimaailma puolestaan pohjautuvat käsikirjoitukseen. Onnistunut brändivideo kertoo selvästi, minkälainen yrityksen brändi on. Se on suunnattu oikealle kohderyhmälle, se jää mieleen ja se saa katsojan kiinnostumaan yrityksestä. Jo puolessa minuutissa voidaan viestiä katsojalle, minkälaisesta yrityksestä on kyse. Jos katsoja samaistuu brändiin, voi hän jatkaa yrityksen nettisivuille tutustumaan yrityksen tuotteisiin tai palveluihin.

Kaikki siis alkaa itse brändistä. Kun brändi on kunnossa, on toimivan brändivideon tekeminen jo hyvällä pohjalla! Jos brändivideon tekeminen tuntuu hankalalta, voit ottaa meihin yhteyttä. Me autamme mielellämme luomaan juuri teidän yrityksellenne sopivan brändivideon. Brändivideota ei välttämättä tarvitse päivittää kovin usein, koska brändin ydin ja arvot pysyvät samoina yrityksen perustamisesta lähtien. Sen takia siihen kannattaakin panostaa kerralla kunnolla.

Alla näet esimerkkejä tekemistämme brändivideoista. Jos haluat tutustua tarkemmin brändivideoiden ja videomarkkinoinnin maailmaan, voit myös käydä lukemassa aiheesta kertovan opinnäytetyöni täältä: Yrityksen arvojen ja brändin esiin tuominen videon keinoin

Tässäpä vielä muutama tekemämme brändivideo

 

Jos innostuit tekemistämme videoista, pyydä rohkeasti meiltä tarjous brändivideosta!

Yritysbrändäyksen peruselementit webinaari

YouTube-mainonta webinaari

YouTube-kanavan hakukoneoptimointi webinaari