Ota yhteyttä

3 asiaa pohdittavaksi ennen videotuotannon tilaamista

Mietittekö videota yrityksellesi? Tässä koottuna muutama vastaus kysymyksiin, joita kannattaa miettiä ennen kuin ottaa yhteyttä videotoimistoon.

Yrityksen viestinnässä on päätetty toteuttaa videotuotanto. Ajatuksia on paljon, eri suunnilta kaikuu toiveita ja aikataulut puskee päälle. Mistä aloittaa? Seuraavassa esittelen muutamia olennaisia kysymyksiä, joiden vastausten kanssa on helpompi ottaa yhteyttä videotoimistoihin.

1. Mikä on videon tavoite?

Jokaisella videolla pitäisi olla selkeä tavoite, joka ohjaa koko videotuotantoprosessia. Vaikuttavimmat videot saadaan, kun video suunnitellaan tavoitteen pohjalle. Yhteen videoon ei kannata sisällyttää montaa tavoitetta, sillä se vesittää koko videon ytimen. On parempi toteuttaa useampi video eri tavoitteilla kuin tehdä yksi kaiken sisältävä monsteripläjäys.

Esimerkkejä videon tavoitteista voisivat olla:

  • brändimielikuvan kasvattaminen
  • työnantajamielikuvan parantaminen
  • tuotteen tai palvelun esittely
  • henkilökunnan esittely
  • liikenteen lisääminen tietylle nettisivulle
  • asiakkaan kouluttaminen
  • ilmoittautujien saaminen esimerkiksi tapahtumaan.

2. Kenelle, missä ja miten video jaetaan?

Nykypäivänä ei riitä, että nettisivujen perukoille tehdään yksi massiivinen kaiken kattava video. Videotuotanto on sen verran iso investointi, että sen jakeluun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Kohdeyleisön määrittäminen

Videon tehtävä on herättää mielenkiintoa halutussa kohderyhmässä. Ketä videolla halutaan puhuttaa? Kohdeyleisön tarkka määrittäminen vaikuttaa kaikkiin muihinkin suunnittelun vaiheisiin. Asiakaspersoonan tunteminen auttaa oikean tyylin ja jakelukanavan määrittämisessä.

Jakelukanavien valinta

Videota kannattaa tietenkin jakaa niissä kanavissa, joissa asiakkaasi viettävät aikaansa. Eri kanavilla on omat videoformaattinsa, jotka kannattaa tiedostaa videotuotannon tilausvaiheessa. Esimerkiksi Instagram Storiesiin tulee tuottaa pystyvideo, jonka maksimipituus on 15 sekuntia. Kun taas Instagramin feedissä video voi olla minuutin mittainen. Vai halutaanko tehdä Facebook-sivulle kansivideo? Yleistä on myös tuottaa yksi pidempi 1–2 minuutin päävideo, joista leikataan eri kohderyhmille sopivia somepätkiä.

Formaatteja on lukuisia, ja me Kuululla osaamme auttaa sopivien formaattien pohdinnassa. Kun videon materiaali on kuvattu, on siitä leikattavien eri formaattien editoiminen kustannustehokasta.

Maksettu mainonta videoiden levittämisessä

Videoiden mainostukseen kannattaa varata oma budjettinsa. Mikään ei ole huonompi investointi kuin video, jota kukaan ei näe. Video on mahdollista kohdentaa eri somekanavissa halutulle yleisölle, joka mahdollistaa tavoitteiden toteutumisen. Somekanavien algoritmien vuoksi videoiden näkyvyys ilman mainosrahaa on pääsääntöisesti pientä. Oikeille ihmisille kohdennettuna video saa sitoutumista ja reagointeja, joka laajentaa videon levikkiä entisestään. Kuulun digimarkkinoinnin ammattilaiset ovat käytettävissä videon jakeluun liittyvissä tarpeissa, jolloin investointisi tuottaa myös tulosta.

3. Budjetti ja aikataulu

Mitä suurempi ja monimutkaisempi tuotanto, sitä aikaisemmin kannattaa olla liikenteessä. Prosessi suunnittelusta valmiiseen videoon sisältää useampia etappeja, jonka vuoksi tuotannolle on hyvä varata aikaa. On tärkeää tietää minä päivänä videon on oltava valmis, jotta tuotanto pystytään aikatauluttamaan oikein. Toki jos videon tarve ilmenee lyhyellä aikajänteellä, kannattaa tuotantoyhtiöltä kysyä, millaisen projektin ehtii tiukkaan deadlineen mahduttaa.

Oman budjetin määrittäminen nopeuttaa tuotannon suunnittelua. Kokonaispaketti voidaan mitoittaa suoraan olemassaolevaan budjettiin, jolloin tarjousvaihe sujuu jouhevasti. Muuten on vaarana, että tarjousvaiheesta tulee kissa–hiiri-leikki, joka ei johda parhaimpaan mahdolliseen tulokseen asiakkaan näkökulmasta. Oli budjettisi sitten 1 500 € tai 25 000 €, voi tuotantoyhtiö ehdottaa hintaan soveltuvaa ratkaisua!

Muuta pohdittavaa videon tilauksessa

Jos olet jo astetta pidemmällä videotuotannon suunnittelussa, voit kolmen tärkeimmän kohdan lisäksi miettiä etukäteen myös seuraavia asioita:

  • Kuinka paljon yrityksenne haluaa olla mukana tuotannossa? Halutaanko avaimet käteen -palvelu vai osallistuuko yrityksen edustajat esimerkiksi näyttelemiseen, käsikirjoitukseen tai kuvauslokaation ja -rekvisiitan hankkimiseen?
  • Millainen tyyli videolle halutaan? Onko yrityksen brändi hillitty ja asiantunteva, vai halutaanko videolle kekseliäisyyttä ja huumoria?
  • Mikä on videon CTA (Call to Action), eli mitä ihmisten halutaan tekevän videon katsomisen jälkeen? Kaikilla videoilla tulisi olla selkeä CTA, kuten esimerkiksi: lue lisää osoitteesta x, ilmoittaudu mukaan, hae avointa työpaikkaa jne. Tämä aktivoi katsojan ja tekee seuraavat askeleet helpoksi. Katsojalla on monesti kiire, jonka vuoksi lisätiedon sijainnin arvaileminen tai Googlesta etsiminen jää usein tekemättä.
  • Tarvitseeko yritys samaan aiheeseen liittyviä valokuvia? Videotuotannon yhteydessä otettavat valokuvat tulevat aina edullisemmaksi kuin erillisen valokuvauksen järjestäminen. Kun miljöö, asiantuntijat/mallit, tuotteet ja kuvaaja ovat jo paikalla, on valokuvien ottaminen helppoa. Kuulun visuaalisen sisällön tuottajat ovat kaikki huippuammattilaisia sekä video- että valokuvaamisessa.

Kaikkiin edellämainittuihin asioihin saat apua videotuotantoyhtiöltä. Asioiden alustava tiedostaminen selkeyttää kuitenkin omaa ajatusprosessia, joka puolestaan vaikuttaa tarjouspyynnön hiomiseen ja neuvottelujen sujuvuuteen.

Jos teillä on tarvetta vaikuttaville videotuotannoille, ota yhteyttä! Ville auttaa Helsingin toimistolla ja Tiina Oulussa!

 

Lue lisää videotuotantopalveluistamme!