Ota yhteyttä

Viisi vinkkiä paremman videon luomiseen

2 elokuuta 2018

Videota kuvatessa on helppo syöksyä suoraan kuvaamaan, vaikka pienellä suunnittelulla saisit videosta entistäkin kiinnostavamman. Lue suunnitteluvinkit!

Tässä blogissa Kuulun videosisällöntuottaja Mikko-Pekka kertoo viisi vinkkiä parempien videoiden kuvaamiseen. Tässä emme keskity tekniseen näkökulmaan, vaan enemmänkin, miten teet videosi sisällöstä ja tarinasta kiinnostavamman ennen kuvausta ja kuvatessa.

1. Suunnittele etukäteen, mikä on viestisi

Videota kuvatessa on todella helppoa syöksyä suoraan tekemiseen, miettimättä mitä oikeasti haluaa kertoa ja mikä olisi paras tapa siihen. Aluksi lähdetään liikkeelle isosta kasasta ideoita, näistä valitaan parhaat ja sitten aletaan miettiä tarkemmin, minkälainen viesti halutaan katsojalle välittää.

Varsinkin somessa viestin kannattaa olla ytimekäs ja selkeä. Ihmiset vaihtavat vapaa-aikaansa videosi katsomiseen. Mitä he saavat vastineeksi? Onko se kenties informaatiota vaiko viihdettä? Mitä pitemmälle idea on viety jo tässä vaiheessa, sitä parempi, tiukempi ja kiinnostavampi videosta luultavimmin tulee.

2. Päätä tyyli, jolla haluat asiasi kertoa

Kun viestisi on selkeä, voit alkaa miettiä, miten haluat sen katsojalle välittää. Sopisiko tyyliksi puhelimella kuvattu Instagram Stories, haluaisitko tehdä tiiviin Facebook-videon vai kenties fiilistellä aihetta pitempään syväluotaavammassa YouTube-vlogissa. Onko aihe jo nyt niin hyvä ja vaikuttava, että haluat palkata ammattilaisen tuottamaan videosi ja tuomaan sille vielä lisää näyttävyyttä. Haluatko käyttää huumoria vai pysyä tiukasti asiassa?

Mieti tässä katsojiasi ja heidän motiivejaan, kenelle teet videota ja miksi. Jos teet videon vaikkapa pyörän renkaan vaihdosta, onko videon tarkoitus kertoa nopeasti ja selkeästi, miten rengas vaihdetaan vai kertoa epäonnisesta päivästäsi, jolloin rengas hajosi ja seurata ponnistuksiasi saada rengas vaihdettua ensimmäistä kertaa itse? Kummallakin videolla on potentiaalista yleisöä, mutta he etsivät eri asioita.

3. Ole rohkea!

Videon kuvaaminen voi olla pelottavaa! Ainoa tapa päästä tästä yli on tehdä sitä, mikä pelottaa eniten. Jos oman naaman kuvaaminen ahdistaa, ainoa tapa päästä siitä yli on kuvata lisää! Kameralle puhuminen helpottuu ajan myötä ja jossain vaiheessa huomaat höpötteleväsi kameralle rennosti, ilman kuumotusta.

Myös muiden ihmisten kuvaaminen voi olla äärimmäisen pelottavaa. Tässäkään ei auta kuin harjoitella. Kysy rohkeasti lupa kuvaamiseen ja mene tilanteisiin mukaan. Koita saada ihmiset rentoutumaan ja unohtamaan koko kamera. Ole ystävällinen, kohtelias ja asiassasi selkeä. Kun tilanne tulee, nappaa kuvat!

4. Käytä puhetta, älä vain näytä, kerro tarinaa

Tämä on yksi suurimmista kehityksen kohteista monella aloittelevalla videon tekijällä. Jos vain kuvaat klippejä vaikkapa tapahtumasta ja kesälomareissustasi ja laitat ne peräkkäin musiikin kanssa, voi katsojan mielenkiinto loppua lyhyeen. Hänellä ei ole samanlaista tietämystä, mistä on kyse ja vaikka video olisi Hollywood-tasoista visuaalista ilotulitusta, ei sen vetovoima luultavasti riitä muutamaa minuuttia pitemmäksi ajaksi.

Jos sen sijaan kerrot tarinaa, minkälainen tunnelma tapahtumassa on tai vaikkapa missä kaupungissa olet vierailulla ja mistä sieltä saa parasta ruokaa, luot videollesi uuden sisällön ja kiinnostuksen tason. Tarina vie mukanaan ja ihmiset haluavat kuulla, miten juttu jatkuu! Kun juonto on kunnossa, video kiinnostaa. Tässä kohdassa kannattaa myös miettiä tekstityksien tekemistä. Varsinkin Facebookin puolella ihmiset katsovat videoita monesti ilman ääniä, joten tekstityksistä on apua. Voit myös puheen puuttuessa luoda teksteillä informaatiota ja tarinaa videolle.

5. Löysät pois! Tee tiukkaa sisältöä

Varsinkin somessa ihmisten kiinnostus pitää voittaa nopeasti. Feedejä selataan nopeasti, joten sisällön pitää olla tiukkaa. Mieti, onko tämä kuva videon lopputuloksen kannalta tärkeä. YouTuben puolella voi fiilistellä pitempään, mutta sielläkin kannattaa monesti tiivistää.

Ainakin itse huomaan vanhoja vlogejani katsoessa, kuinka hitaasti tarina etenee ja mietin, miksen ole leikannut tiukemmin. Tämä taito kehittyy myös ajan myötä paremmaksi ja huomaat, mitkä osat videoistasi voit poistaa, jotta lopputulos paranisi. Jos asiaa on paljon, kannattaa jakaa sitä monelle videolle ja luoda vaikkapa videoiden sarja!

Lue myös:

Livestriimauksen ABC – Facebook-liven tehovinkit

8 vinkkiä parempiin yritysvideoihin

Yrityksen tee-se-itse videokalusto

Tai pyydä meiltä tarjous videotuotannosta!

Pyydä tarjous yritysvideosta