1. Tasaista liikettä pyyhkeen avulla

Kameran liikuttaminen tasaisesti on usein todella hankalaa ilman apuvälineitä. Tätä varten ei kuitenkaan tarvitse hankkia kalliita videokuvaukseen tarkoitettuja vakaimia, kuten gimbaaleja tai slidereitä, sillä tavallinen jokaisesta kodista löytyvä pyyhe auttaa jo huomattavasti.

Tätä temppua varten tarvitset pyyhkeen, tyhjän tason ja tietysti kamerasi. Aseta pyyhe pöydälle, keittiön tasolle tai vaikkapa lattialle ja laita kamerasi pyyhkeen päälle. Pyyhe liukuu tasolla pehmeästi, ja pyyhettä vetämällä saat tehtyä tasaisia ja vakaita liukuvia liikkeitä helposti ilman erityisiä videokuvaustarvikkeita.

Liikuta kameraa tasaisesti kameran alle laitetun pyyhkeen avulla.

2. Väriefektejä teipillä ja tussilla

Joskus videokuva kaipaa hieman lisäpotkua. Ehkäpä videolle halutaan hieman mysteeristä tunnelmaa tai ihan vain lisää väriä. Yksi hyvä ja helppo tapa tuoda videolle sitä kaivattua potkua on ottaa kaapista läpinäkyvää teippiä ja pari eri väristä tussia.

Ota teipistä muutama pala ja väritä niitä tussilla haluamasi väriseksi. Pienet aukot värityksessä eivät haittaa. Värin ei tarvitse peittää teippiä kokonaan, mutta värin tulisi kuitenkin näkyä selkeästi. Teippaa värjätyt teipinpalaset linssisi eteen, mutta pidä linssin keskiosa paljaana. Varo, ettei teippi osu linssiin, ettei linssi likaannu. Näin saat kuviesi reunoille hauskan väriefektin!

Samaa tekniikkaa voi käyttää myös vaseliinin tai huulirasvan kanssa, jolloin väriefektin sijaan kuvaan tulee utuinen ja unimainen tunnelma. Teipin voit korvata esimerkiksi minigrip-pussilla tai millä tahansa muulla läpinäkyvällä.

Luo videokuvan reunaan väriefektejä teipillä ja tussilla.

Teipin ja tussin avulla saat kuvan reunaan hauskan väriefektin.

3. Linssiheijastuksia taskulampulla

Kun valo osuu suoraan kameran linssiin, syntyy linssiheijastuksia, jotka monesti toimivat erittäin hyvin iloisen ja aurinkoisen tunnelman nostattajina. Jos siis olet tekemässä pirteää videota, tämä vinkki voisi sopia sinulle.

Kun kuvaat videota, osoita kamerasi linssiä taskulampulla. Tähän toimii vaikkapa kännykän taskulamppu. Kannattaa hieman testailla eri suunnista ja eri etäisyyksiltä valon osoittamista, niin saat aikaiseksi erilaisia efektejä. Kokeile ja katso, mikä näyttää mielestäsi parhaalta.

Osoita kamerasi linssiä taskulampulla ja saat videoon hauskoja linssiheijastuksia.

4. Heijastuksien hyödyntäminen

Heijastavat pinnat ovat loistavia lisäämään visuaalista kiinnostusta videoihin sekä kuviin. Heijastukset voivat tuoda kuvaan myös hieman abstraktiutta ja tietynlaista mystisyyttä.

Voit esimerkiksi kuvata henkilön selän takaa hänen kasvojaan niin, että myös henkilön selkä näkyy luoden täysin erilaisen kuvakulman tavalliseen henkilökuvaan. Voit myös asettaa jonkin heijastavan esineen suoraan kameran linssin vierellä niin, että heijastukset näkyvät kuvan etualalla. Ikkunat heijastavat myös jonkin verran ja niiden läpi kuvatessa voi kuvaan saada hienosti lisää syvyyttä ja tunnelmaa.

Heijastavat pinnat tuovat videokuvaan abstraktiutta ja mystisyyttä.

Aseta heijastava esine suoraan kameran linssin vierelle niin, että heijastukset tulevat kuvan etualaan.

5. Vähemmän jalkoja, enemmän vaihtoehtoja

Jalusta on yksi videokuvaajan tärkeimmistä työvälineistä. Usein se asetetaan seisomaan tukevasti kaikille kolmelle jalalleen ja kuvataan joko täysin staattista kuvaa tai pienellä vaaka- tai pystyliikkeellä höystettyä kuvaa. Jalustaa voi kuitenkin käyttää paljon monipuolisemminkin.

Jos jalustaa käyttää vain kahdella jalalla, saa sillä tehtyä jo useamman liikkeen lisää. Nyt kameraa voi kallistaa eteen, taakse ja sivuille, jolloin saadaan slideriä vastaava efekti. Jalustaa voi käyttää myös vain yhdellä jalalla, jolloin voidaan kuvata vakaata, mutta luonnollisesti joka suuntaan liikuteltavaa videota. Aina ei siis kannatakaan käyttää jalustan kaikkia kolmea jalkaa.

Käytä jalustaa vain kahdella jalalla, jolloin saat videokuvaan slideria vastaavan efektin.

Kaipaatko koulutusta parempiin videoihin tai haluatko videoammattilaisemme kuvaamaan yrityksellesi videoita? Ota yhteyttä niin katsotaan yhdessä yrityksesi tarpeisiin sopiva ratkaisu!

Ota yhteyttä

Tutustu myös tuleviin Adobe Premiere Pro-koulutuksiimme

Adobe Premiere Pro -peruskurssi Oulussa 11.3. Lue lisää alta!

Premiere Pro peruskurssi

Adobe Premiere Pro -jatkokurssi Oulussa 27.5. Lisätietoja alta!

Premiere Pro jatkokurssi