Instagram julkisti tuovansa livevideot Stories-toiminnon rinnalle jo viime vuonna, mutta vasta tällä viikolla livelähetykset tulivat saataville kaikille. Livestriimauksen suosio kasvaa koko ajan ja kanavat kilpailevat siitä, kenellä on parhaat toiminnot live-videoissaan.

Suositut palvelut kuten Facebook ja Instagram ovat tuoneet olemassa olevien livesovellusten (kuten Periscope) rinnalle, kanavan sisälle upotetun live-ominaisuuden, jonka kautta kuka tahansa voi lähettää live-videota, milloin tahansa. Facebook tunnetusti omistaa Instagramin, mutta kumpi mahtaa voittaa livestriimien taistossa, Instagram Live vai Facebook Live?

Instagram Live

 • Suoraan Instagramin sisällä oleva toiminto.
 • Videon enimmäispituus on tunti.
 • Sekä striimajalla että katsojilla on kommentointimahdollisuus.
 • Tietyn kommentin voi kiinnittää videoon tai kommentit voi laittaa pois päältä kokonaan.
 • Katsoja voi tykätä videosta.
 • Muiden livelähetyksiä voi seurata, paras live kohdasta, explore osiossa.

Facebook Live

 • Facebookin yrityssivun, ryhmän tai henkilöprofiilin sisällä oleva postaustoiminto.
 • Videon enimmäispituus on puhelimella 4 tuntia
 • Ikuisesti jatkuva video
 • Livelähetys millä tahansa videolaitteilla, esim. kopterit ja ammattilaiskamerat.
 • Livelähetyksen sisällä on filttereitä, tarroja sekä piirtomahdollisuus.
 • Lähetyksen voi halutessaan tallentaa videoihin, jolloin sitä voi myöhemmin käydä muokkaamassa.
 • Tykkääminen ja kommentointi ovat mahdollista.
 • Videolle voi antaa otsikon, siihen voi upottaa linkin ja sitä voi kuvailla statuspäivityksistä tutuilla tägäysmahdollisuuksilla ja emojeilla.
 • Joillakin on jo mahdollisuus ryhmälähetyksiin.

Facebookin livelähetyksen kuvaa voi muokata

Facebook Liven kaksi suurinta etua ovat lähetyksen tallennus sekä sen erilaiset muokkausmahdollisuudet kuten filtterit, piirtomahdollisuus sekä statuspäivityksistä tutut paikkamerkinnät, fiiliskuvaukset ja tägäys. Livestriimien hohto on niiden mielenkiintoisuudessa ja Facebookin lukuisat mahdollisuudet muokata lähetystä ovatkin sen suurin valtti. Etenkin markkinointimielessä se, että video jää tarpeen mukaan talteen Facebook-sivulle antaa sille etumatkaa Instagramiin verrattuna. Joissakin tilanteissa tuntuisi hullulta luoda sisältöä, joka ei jää mihinkään talteen. Jos sisältö on antoisaa, FB-livevideot leviävät vielä parikin päivää varsinaisen lähetyksen jälkeen.

Voit etsiä livelähetyksiä Instagramissa

Instagram Live muistutti ensikokemukselta enemmän Periscopen livelähetystä kuin Facebookin livelähtystä. Myös muiden livet ovat Instagramissa löydettävissä. Instagramin käyttäjä voi selata suosittuja livelähetyksiä explore osiosta, Facebookissa tämä ominaisuus löytyy pöytäkoneelta vasemman sivupalkin livevideo-kohtaa klikkaamalla.

Live-lähetykset yleistyvät

Molempien suuri valtti on se, että Facebookista tai Instagramista ei tarvitse poistua, jotta livelähetyksiä voi tehdä. Ei siis ole tarvetta avata uutta sovellusta, vaan liven voi vaivattomasti aloittaa, vaikka kesken selailun. Molemmat ovat myös tunnettuja suuria palveluita, mikä tarkoittaa, että mahdollinen yleisö on suurempi kuin erillisessä sovelluksessa, jota ei välttämättä kaikilla ole. Molemmat kanavat julkaisevat vauhdilla uusia toimintoja sekä livelähetyksiin että itse statuspäivitys toimintoon, joten odotettavissa on, että myös livelähetykset tulevat kokemaan muutoksia lähitulevaisuudessa. Live-videoiden odotetaankin yleistyvän tänä vuonna, sekä lähetysten että katselun osalta.

Lähteet:

http://www.techradar.com/news/instagram-live-video-is-here-one-part-facebook-live-one-part-snapchat

http://blog.instagram.com/post/156315523717/170124-liveglobal

Lue lisää blogistamme

Videot valtaavat sosiaalista mediaa

Videot valtaavat sosiaalista mediaa

Videotuotanto

Facebook Live vai Periscope – kumman valitsen somestriimaukseen?

Facebook live vai Periscope, kumman valitsen livestriimaukseen?

Videotuotanto